tekâmül /eski miştirad
1.olgunlaşma, olgunluk.
2.gelişim, gelişme, evrim.
Yaşamını beden zihin ve ruh olarak bir bütün yaşayanlar, ruhsal yolculuğu önemseyenler , şifacılar ve görevli olanlar, ruhsal tekamülü önemserler. Yaşam boyunca hem beden , hem zihin hem de ruh gelişir, değişir , tekamül eder. Bu zaten olur. Doğarız, bebek oluruz, çocuk oluruz, ergen oluruz, genç oluruz, yetişkin oluruz, ihtiyar oluruz ve ölürüz. Yaşamımızın her bir aşamasında, bedenimiz değişirken, düşünme ve hissetme şekillerimiz de değişir, bu zaten böyledir ve herkes için geçerlidir. Ancak asıl ilerleme, tekamül, bu doğal sürecin ötesinde bir sıçrama olduğunda gelir.
Sanatta, bilimde olduğu gibi, insanlıkta da tekamül sıçramaları olmuştur. Her birey ebeveynlerinin ötesine geçme isteği ile doğar. Alınan sorumluluğun büyüklüğüne yada zamanlardan ve nesillerden gelen yükün ağırlığına bağlı olarak bazılarımız çok zorlu hayatlar yaşar. Onlar öyle senaryolarla gelmişlerdir ki tekamül etmekten için gelişmekten, değişmekten başka şansları yoktur. Çoğu bunu hem ruh ailesi hem de içine doğduğu aile için yapar. Herkesi şifalandırmaya niyetlenmiştir, bu sebeple pek çok yükü üstlenmiştir, acı çeker. Bu dünyaya, bu bedene, bu aileye, bu cinsiyete bir türlü tam bağ hissedemez. Günümüzün en büyük zorlayıcıları olan para, aşk veya sağlık konularının en az birinde, ilerlemelerinin ölçüsüne bağlı olarak bazen de hepsinde zorlama yaşarlar. İşte sıçramaları yapmak üzere görev almış olanlar bu kişilerdir.
Ruhsal tekamülün yolu erdemlerden geçer. Daha önce öğrendiği şekilden, ebeveynlerinin ailesinin tanımlarından öteye giderek değiştirdiği her bakış açısı, her erdemli yeni davranış kalıbı tekamül yolunda atılmış bir adımdır. Enerji çalışmaları bu adımları atmayı kolaylaştıracak alanlar açar , kişiyi rahatlatır, eski kalıpları kırar. Ancak, kişi bilinçli çabayla ve idrak içinde yeni adımlar atmaya, kendi doğruları dışında başka doğrular olduğunu kabul etmeye ve eski bildiği inandığının ötesine geçerek daha fazla sevgi ve kabulle hareket etmeye kararlı olmalıdır. Yani yapılan enerji çalışmalarını hayata geçirmek, dünyaya topraklamak amacı gerçekleştirmenin anahtarıdır.
Kısacası, ruhsal tekamül, bildiğimiz öğrendiğimiz her şeyi bilinçli çabayla hayata geçirmek, farklı düşünme ve hareket etme yolları deneyimlerken, sevgiye, saygıya, kabule, hoşgörüye meyletmekle olur. Tekamül için acı çekmek gerekmez. Ayrıca acı çekmek de bizi tekamül ettirmez. Acı bizi çizdiğimiz yoldan, yazdığımız ve onayladığımız senaryodan uzaklaştığımızda bizi tekrar yolumuza döndürmek için tekamülün kullandığı bir araçtır. Asıl tekamül neşe,sevgi, bolluk, şifa ile olur. Hayat yolumuzda, senaryomuza uygun ilerlediğimizi acının, korkunun, stresin azaldığında sevginin, neşenin, bereketin arttığında anlarız.
Begüm Karace
Kaynak gösterilerek paylaşılabilir
Bu içerik ilginizi çektiyse, aşağıdaki butona tıklayarak Begüm Karace’nin “Hayatınızın amacını bulmak” videosuna ulaşabilirsiniz.